Emeklilerden alınan dernek aidatına zam iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2011 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerden alınan dernek aidatına yüksek oranda zam yapıldığı iddialarına tepki göstererek, ''Derneğimizin aidatlarının 24 lira olduğu iddia eden, bu iddiasını ispatlayamazsa müfteridir, namerttir.

Derneğimizin aidat miktarı aylık 1.5 liradır. Bu yılda bir kez topluca 18 lira olarak kesilmektedir'' dedi.

Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin aidat miktarının aylık 1.5 lira olduğuna dikkati çekerek, bunun yılda bir kez topluca 18 lira olarak kesildiğini söyledi.

Derneğin aidatının sadece ve sadece üyelerden kesildiğini ve toplanan paranın derneğin 94 şubesinde bir yıl içerisinde sunulan tüm hizmetlerde kullanıldığını vurgulayan Ergün, bu kaynağın bir kısmının da kalıcı yatırımlara dönüştürülüp, yeni hizmet binalarının alımına veya yapımına harcandığını anlattı.

Bu bilgileri defalarca kamuoyuna duyurduklarını dile getiren Ergün, şöyle konuştu:

''Bunun dışında ne söyleniyorsa, yalandır veya iftiradır, dedik. Ancak buna rağmen derneğimizi karalamayı, yıpratmayı kendisine görev edindiği açıkça anlaşılan bazı kişi ve kuruluşlar başlattıkları bu çirkin karalama kampanyasında sınır tanımadan ilerlemektedirler.

Son olarak, derneğimizin aidatlarını yüzde 33 oranında artırdığını ve 18 liradan 24 liraya çıkardığını iddia eden bir kişi, derneğimizi karalamak maksadıyla bu yalan açıklamalara başvurmuş ve bu asılsız iddialarını bir gazetedeki köşesine taşımıştır.

Emeklileri kandırarak derneğimiz hakkında yalan ve yanlış isnatlarda bulunan bu kişiye sesleniyorum, derneğimizin aidatlarının 24 lira olduğu iddia eden, bu iddiasını ispatlayamazsa müfteridir, namerttir.''

-''EMEKLİLERİN UMUTLARI SÖMÜRÜLÜYOR''-

Derneklerini asılsız beyanlarla karalamaya çalışan kişinin, aynı zamanda emeklileri de galeyana getirecek haberler yaparak kışkırttığını ve umutlarını sömürdüğünü öne süren Ergün, ''Geçtiğimiz günlerde, 'dava açan 2 bin lira alacak. Bu davayı açıp kazananlar bu paraları aldılar. Yaklaşık 20 kişi parasını aldı' diyerek, emeklilerimizin umutlarıyla oynayan ve emeklilerimizi mahkeme kapılarına koşturan bu kişi, derneğimizin açıklamalarıyla davayı kazanan kimse olmadığının anlaşılması üzerine, gazetedeki köşesinde, 'dava açmak için acele etmeyin, seçimi bekleyin. Belki hükümet seçim öncesi bir iyilik yapar' diyerek adeta emeklilerle dalga geçmiştir'' dedi.

Ergün, söz konusu davanın, derneğin açmış olduğu emsal bir dava olduğunu ve 2002 ile 2006 yıllarında uygulanan emekli zamlarının eksik uygulandığı yönündeki iddiayı içerdiğini belirtti.

Bu davanın yerel mahkemede lehlerine sonuçlandığını ifade eden Ergün, ancak davanın temyiz nedeniyle Yargıtay'a taşındığını söyledi.

Dava sonuçlanmadan, emeklilerden yeni dava açmamalarını istediklerini vurgulayan Ergün, ''Çünkü, olur da aleyhte bir karar çıkarsa dava açan emeklilerimiz hakkını alamadıkları gibi bir de mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalırlar. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da emeklilerimiz, derneğimiz tarafından yapılmamış hiçbir açıklamayı ve iddiayı ciddiye almasınlar. Bu konudaki gelişmelerden bütün emeklileri haberdar edeceğiz'' diye konuştu.

-''KESİNTİ 1979'DAN BERİ VAR''-

Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kurulu'nun 15 Eylül 2005 tarihli kararının, Danıştay'ın 10. Dairesi tarafından iptalinin bazı kişilerce yanlış yorumlandığını dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

''Danıştay diyor ki, uygulanan yöntem doğrudur. Yüzde 1 barajı, yüzde 35 teşkilatlanma zorunluluğu getirilmesinde yasal bir engel yoktur. Sadece, muvafakati olan emekliden üye aidatı kesebilirsiniz. Biz de zaten kesintiyi bu şekilde yapıyoruz.

Üyemiz olmayan ve SGK'ya muvafakatini sunamadığımız üyeden zaten aidat kesilmez. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün olmayan, yasadışı bir uygulamadır. Derneğimiz bu aidatları 1979 yılından beri kestirmektedir. Yasal olmayan bir uygulama olsaydı bu 32 yıllık dönemde bir iktidar çıkar bu uygulamayı durdururdu, bir savcı veya hakim bu uygulamaya son verirdi. Kuruluşumuz 41 yıllık tarihinde, hukuka uygun olmayan hiçbir uygulamanın içerisinde bulunmamıştır ve asla da bulunmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiç kimsenin şahsına, çıkarına yönelik bir işlem yapmazlar. Bu kesintiler bugün değil, 1979 yılından bu yana devam eden bir kesintidir.''

-''ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUZ''-

Kazım Ergün, Türkiye'nin gönüllü sivil toplum kuruluşları arasında ilk sırada yer aldıklarını ifade etti.

Derneğin, AB'nin emekliler ve yaşlılar platformu olan Age Europe'da ve Birleşmiş Milletler'de Türkiye'yi temsil eden tek kuruluş olduğunu söyleyen Ergün, derneklerinin, Türkiye'de demokrasinin gelişmesi ve yükseltilmesi amacıyla Türkiye Emekliler Platformu'nu kuran, Yaşlılık Platformu'nun kurucu üyesi olan, SGK Yönetim Kurulu seçimlerinde bütün emekli kuruluşlarının oybirliğiyle emekliyi temsile hak kazanan, Emek Platformu'nun seçkin bir üyesi olan, Sosyal Güvenlik Danışma Kurulunda emeklileri temsil eden, milli Bayram ve kutlamalarda devlet protokolüne çağrılan, yurtiçinde ve yurtdışında bir çok proje yürüterek Türkiye'yi dünyaya tanıtmaya çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı.

Ergün, ''Bu kuruluşu karalamaya çalışmak, hakkında asılsız ve dayanaksız iftiralar atmak kimsenin hakkı veya haddi değildir. Bu çirkinlikleri yaşatan kişi ve kuruluşları başta derneğimizden ve derneğimizin temsil ettiği yarım milyonu aşkın emeklimizden özür dilemeye davet ediyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber